Бог відновить Свій порядок: роздуми на основі Блаженств Ісуса

Час прочитання: 3 хвилин

Слава Ісусу Христу!

Дорогі захисники України!

Дорогі сестри і брати!

Одне з найвідоміших навчань Ісуса, яке передає нам євангелист Матей, має назву Нагірна проповідь (Мт 5–7), на початку якої дев’ять разів повторюється слово «блаженні» щодо вбогих духом, тихих, засмучених, голодних та спраглих справедливості, милосердних, чистих серцем, миротворців, переслідуваних за правду, зневажених, гнаних та обмовлених. Ці проникливі слова нашого Господа із п’ятої глави Євангелія від Матея варто ще раз пригадати собі в часі війни, бо тут Ісус звертається з Доброю Новиною до всіх зранених людей і каже: «Ваші терпіння і страждання не вічні. Ваші зусилля та подвиг мають значення. Прийде час, і Бог задовольнить усі ваші потреби й відповість на всі ваші молитви». Саме таким є сенс Блаженств.

Тут Ісус не тільки говорить про те, що Бог усе бачить, але й те, що всяка несправедливість не триватиме вічно. Хаос, страждання та біль не можуть стати остаточною долею людей – це суперечить Божій волі, сенсу сотворення світу, призначенню людини. Блаженства відображають Божий погляд на світ і відкривають Його задум стосовно майбутнього людини.

У серці кожної людини – віруючої чи невіруючої – закладено прагнення до Божого порядку, тому впродовж усього життя ми тягнемося до нього, а коли його немає, коли його не досвідчуємо, тоді сумуємо й терпимо. Саме до відновлення нашого життя за Божим задумом, тобто до нормального, щасливого життя, усвідомлено чи неусвідомлено спрямовані всі наші зусилля – від щоденної праці, через яку ми служимо нашим ближнім, і до всіх духовних практик – молитов, діл милосердя, посту.

У цей страшний час війни надзусилля наших захисників, волонтерів та всіх людей, які в різноманітний спосіб працюють для нашої перемоги, є нічим іншим, як найціннішим внеском у збереження цього Божого світу, збереження людства, людяності, правди, нормальності, добра. Усі ці жертви сотень і тисяч чоловіків і жінок − це також намагання (часто навіть неусвідомлено) відповісти на заклик Блаженств Ісуса, щоб, носячи тягарі одні одних (пор. Гал 6:2), полегшити життя наших братів і сестер. Ці зусилля засвідчують, що ми ніколи не погодимося жити в такому світі, який для нас у своїй збоченій уяві придумав путін, бо це світ хаосу, насильства, брехні і смерті – світ диявола, світ без майбутнього, світ, який хочуть створити противники Бога і всього людського, щоб у ньому впиватися кров’ю жертв і паразитувати за рахунок інших. На такий світ ми ніколи не погодимося, тому повинні відважно боротися далі, боротися, бо з нами правда, з нами Бог, а тому за нами майбутнє!

Слава Україні!

Слава Ісусу Христу!

Щиро Ваш

о. Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *