Понеділок Святого Духа. Поводитися як діти Світла (Еф 5:9–19)

Час прочитання: 6 хвилин

Lectio (читання)

«Плід світла є в усьому, що добре, що справедливе та правдиве. 10. Шукайте пильно того, що Господеві подобається. 11. Не беріть участі в безплідних ділах темряви, а радше їх картайте, 12. бо що ті люди потай виробляють, соромно й казати. 13. Усе, що ганиться, стає у світлі явним, а все, що виявляється, стає світлом. 14. Тому говорить:“Прокинься, о сплячий, і встань із мертвих, а Христос освітить тебе!” 15. Тож уважайте пильно, як маєте поводитися, не як немудрі, а як мудрі, 16. використовуючи час, бо дні лихі. 17. Тому не будьте необачні, а збагніть, що є Господня воля. 18. І не впивайтеся вином, яке доводить до розпусти, а сповнюйтеся Духом. 19. Проказуйте між собою вголос псалми й гимни та духовні пісні, співайте та прославляйте у серцях ваших Господа».

Коментар до тексту[1]

Послання до Ефесян називають вершиною богослов’я Нового Завіту. У цьому невеличкому творі апостол Павло говорить про одвічний Божий задум, який виявляється у заснуванні Вселенської Церкви Ісуса Христа. Хоча члени Церкви належать до різних середовищ та національностей, але всі вони зібрані в єдине ціле (у всіх 9 випадках термін «εκκλησια / ekklesia» вжито в однині та означає Вселенську Церкву), яке автор описує як Божий Храм (2:20–22), Христове Тіло (1:22–23) та Христову Наречену (5:23–32). Кожна місцева християнська спільнота повинна являти новий спосіб життя, який у своїй суті є наслідуванням життя Господа Ісуса. Тому св. Павло закликає провідників Церкви в Ефесі жити так, щоб відображати Боже світло для дезорієнтованого через гріх (відхід від Бога) світу.

Meditatio (розважання)

«Плід світла є в усьому, що добре, що справедливе та правдиве». Плоди світла, тобто наслідок сприйняття світу очима Ісуса, подібні до плодів Духа, про які Павло згадує у Гал 5:22–23: «А плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, 23. тихість, здержливість…» Цей текст вказує, що коли ми справді повністю довірили своє життя Христові (тому маємо дар Святого Духа), то Його присутність і діяння в нашому житті виявляються саме через перелічені плоди.

З іншого боку, коли Ісус не є нашим Господом і Святий Дух не керує нашим життям, тоді ми живемо пожаданнями плоті, і в нашому житті проявляються цілком інші плоди: «Знову кажу: Духом ходіте, і тіла пожадливостей не будете чинити, 17. бо тіло пожадає проти духа, і дух пожадає проти тіла. Вони суперечать одне одному, так що ви не можете робити того, що хотіли б. 18. А коли Дух вас водить, то ви не під Законом. 19. Учинки ж тіла явні: розпуста, нечистота, розгнузданість, 20. ідолослужба, чари, ворогування, свари, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі, 21. зависті, пияцтво, гульня і таке інше, про що я вас попереджаю, як я вже й раніше казав, що ті, що таке чинять, Царства Божого не успадкують» (Гал 5:16–21).

У вірші, який випереджує читання цього дня, а відповідно й у вірші, над яким розважаємо, апостол Павло стверджує: «Ви були колись темрявою, тепер же світлом у Господі: поводьтеся ж як діти Світла» (Еф 5:8). Що означає поводитися як діти Світла, можна краще зрозуміти, прочитавши міркування апостола Йоана Богослова: «А ось та звістка, що ми від Нього чули й звістуємо вам: Бог Світло, і ніякої в Ньому темряви немає. 6. Коли ми кажемо, що маємо з Ним спільність, а ходимо в темряві, то ми говоримо неправду й не чинимо правди. 7. А коли ходимо у світлі, як Він Сам у світлі, ми маємо спільність один з одним, і Кров Ісуса Христа, Його Сина, нас очищує від усякого гріха» (1 Йо 1:5–7; пор. також Пс 27:1; Іс 9:2; 42:6; 49:6; Йо 9:5; Ді 13:47; 26:18).

Oratio (молитва)

«Навчи мене творити Твою волю, бо Ти − Бог мій. Хай Дух Твій добрий мене веде по землі рівній» (Пс 143:10).

Contemplatio (споглядання)

Жити у світлі Божих заповідей, ходити євангельськими дорогами на практиці означає «шукати пильно того, що Господеві подобається» (Еф 5:10). Біблія дає нам загальні життєві принципи, однак Ісусові послідовники мусять вживати мудрість, щоб розрізняти, як застосовувати ці принципи до конкретних питань щоденного життя. І тут дуже великою допомогою слугуватиме книга Приповідок, у якій можемо навчитися прикладів мудрого життя та як приймати правильні життєві рішення, які подобаються Господеві. Жити у світлі Христового прикладу означає також виконувати побажання апостола: «Не беріть участі в безплідних ділах темряви, а радше їх картайте, 12. бо що ті люди потай виробляють, соромно й казати. 13. Усе, що ганиться, стає у світлі явним, а все, що виявляється, стає світлом»(Еф 5:11–12). «Картайте» означає або не схвалювати (засуджувати), або переконувати чи доводити щось до чиєїсь свідомості через аргументовану дискусію, але водночас пильнувати, щоб уникати пустої балаканини, обмови чи образи інших людей. Натомість своїм життям та мудрим впливом одне на одного християни повинні демонструвати, що не можна ігнорувати діл темряви між святим Божим народом.


[1] Розважання та запрошення до споглядання адаптовано з мого коментаря до цього уривку, опублікованого в «Коментарі до недільного Апостола», Львів, Свічадо 2017. С. 213.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *