23-й тиждень після П’ятидесятниці. П’ятниця. Що означає бути з Ісусом (Лк 11:23–26)

Час прочитання: 3 хвилин

Lectio (читання)

«Хто не зо Мною, той проти Мене; і хто зо Мною не збирає, той розсипає. 24. Коли дух нечистий вийде з чоловіка, то блукає по місцях безводних, шукаючи спочинку, та, не знайшовши, каже: Повернуся в дім свій, звідкіля я вийшов. 25. І, прибувши, знайде його заметеним, прибраним. 26 . І тоді йде й бере з собою інших сім духів, гірших від себе, і вони входять і там оселюються, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж перше

Коментар до тексту

Притча про повернення нечистого духа перестерігає перед небезпекою досвіду Бога, який не підкріплюється «вкоріненістю» життя у Господі. Досвід Божої благодаті звільнення, вимагає продовження зростання у Христі (вчитися, щоб серце належало Христові, й жити з усвідомленням того, що ми покликані до наслідування Ісуса у щоденному житті).

Meditatio (розважання)

«Хто не зо Мною, той проти Мене; і хто зо Мною не збирає, той розсипає». Ці слова Ісуса вказують на те, що бути учнем Ісуса – означає займати активну позицію. Відсидітися в стороні не можливо. Коли один чоловік попросив великого равина Гіллеля пояснити суть  Закону, поки той стоятиме на одній нозі, то мудрець відповів: «Не роби іншим того, що тобі нелюбе». Здавалося б чудова відповідь. І насправді вона має свій позитивний сенс. Однак, християнська етика побудована трохи на інших засадах. Сам Ісус визначив Золоте правило у Нагірній проповіді наступним чином: «Все, отже, що бажали б ви, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм, це ж бо закон і пророки.» (Мт 7:12).

Мені дуже подобаєьться фільм «Сльози сонця» з Брюсом Віллісом у головній ролі. Але, це не бойовик, як хтось міг би одразу подумати, з огляду на певне амплуа актора. Це фільм про те, що коли в людини є сумління, вона просто не може стояти осторонь страждання іншої людини. Епілогом цього фільму є слова Едмунда Берка, які я виписав після фільму на розвороті своєї Біблії: «Єдина річ, яка потрібна для торжества зла у світі – це щоб добрі люди нічого не робили» (The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing).

Бог, в якого ми віримо, – не стоїть осторонь. Він є з нами. В першій главі Євангелія від Матея, Божий Син, який стає людиною, отримує два імені: Ісус – дослівно в перекладі з євр на укр. означає «Господь є спасінням» та Еммануїл – дослівно з євр. на укр.  означає «З нами Бог». Його спасіння та присутність у нашому житті є засвідчені від моменту створення світу і через усю Історію Спасіння – аж до особливої присутності в Ісусі Христі, історії  Церкви та досвіді віруючих впродовж останніх 2000 років. Бог, на противагу уявленням деїстів (вважають, що Бог сотворив світ, але не втручається в нього), таки  постійно діє заради кращого мого і твого життя (пор. Йо 5:17).

Oratio (молитва)

Господи, даруй мені мудрість та силу діяти там, де я хотів би просто обійтися порадами, або словесним співчуттям…

Contemplatio (споглядання)

Приклад життя Ісуса Христа впродовж історії наслідували дуже багато людей – це змінило і продовжує змінювати світ. Дуже різні люди – такі як свята Мати Тереза з Калькутти, праведний Митрополит Андрей Шептицький, чи простий парафіяльний священик – блаженний священномученик Омелян Ковч – не стояли осторонь. Усі вони відгукнулися  на заклик і приклад Христа як могли. Сьогодні моя і твоя черга…

1 коментар до “23-й тиждень після П’ятидесятниці. П’ятниця. Що означає бути з Ісусом (Лк 11:23–26)”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *