21-й тиждень після П’ятидесятниці. Вівторок. Ісус проголошує Добру Новину (Лк 8:1–3)

Час прочитання: 4 хвилин

Lectio (читання)

«По тому Ісус проходив через міста та села, проповідуючи й звіщаючи Добру Новину про Царство Боже. З Ним були дванадцять 2. і деякі жінки, що були оздоровлені ним від злих духів і недуг: Марія, звана Магдалина, з якої вийшло сім бісів, 3. Йоанна, жінка Хузи, Іродового урядовця, Сусанна та багато інших, що їм допомагали з своїх маєтків

Коментар до тексту

Текст читання дня є своєрідним вступом до восьмої глави Євангелія від Луки, в котрому згадується проголошення Ісусом Доброї Новини та підсумовується Його чудотворна діяльність через екзорцизми та зцілення; на знак вдячності багато оздоровлених служили Ісусові зі своїх маєтків.

Meditatio (розважання)

«По тому Ісус проходив через міста та села, проповідуючи й звіщаючи Добру Новину про Царство Боже. З Ним були дванадцять». Цей вірш з огляду на його богословську місткість та насиченість, можна було б дослівно передати наступним чином: «Відразу після  цієї події (в домі фарисея, де жінка вмила ноги Ісуса та обтерла їх своїм волоссям – Лк 7:36 – 50), Ісус особисто разом з дванадцятьма проходив від міста до міста та від села до села, урочисто проголошуючи та розповідаючи Добру Новину про те, як Бог хоче через Своє служіння усе привести до первісного задуму – встановити Боже Царство».

Ісус проходив усюди особисто – апостолів Він пошле на проповідь в наступній главі (Лк 9:1 –6), перед тим давши їм особистий приклад як благовістувати. Його проповідь була унікальною тому, що Він сам був Доброю Новиною – Богом посеред людей. Для нас це означає, що ми можемо звіщати тільки те, що самі пережили – тобто досвід зустрічі з Ним – бути просто свідками.

Першим етапом служіння Ісуса було звіщення керигми – урочистого проголошення суті того ким є Бог та ким є людина для Нього, що Бог зробив та продовжує робити для людини та що потрібно зробити людині, щоб з цього скористати. Рання Церква на першому етапі також проголошувала керигму й це зумовило грандіозне поширення християнства, як ми це бачимо в книзі Діянь апостолів та посланнях Нового Завіту. Керигма була радісним свідченням про конкретні історичні факти, бо Євангеліє – це Добра Новина, а не добра порада.

Суть керигми сьогодні полягає в наступному: Бог є любов і любить нас як своїх дітей; проблема полягає в тому, що гріх не дозволяє нам ані усвідомити цю любов, ані її пережити; предвічний Божий Син – Ісус Христос, вже розв’язав цю проблему через своє воплочення, життя, смерть та воскресіння й дарував нам нове життя, простивши нам усі провини; щоб прийняти цей дар спасіння – потрібно відповісти вірою, яка виявляється через навернення – тобто відречення від гріха й проголошення Ісуса Господом усього нашого життя; як тільки Ісус стає нашим Господом – тоді Святий Дух починає керувати нашим життям, обдаровує нас численними дарами, які виявляються щедрими плодами у щоденному житті; відтак, переживаючи блаженства, живучи вірою й наслідуючи поставу Пречистої Діви Марії – ми потрохи зростаємо у Христі; а оскільки кожен з нас отримує якийсь дар Святого Духа на спільну користь (пор. 1 Кор 12:7), то ми разом з іншими братами і сестрами живемо у спільноті Церкви, яка є тілом Христа,  служимо одні одним нашими дарами, свідчимо Ісуса перед світом й разом очікуємо Його повернення.

Oratio (молитва)

Ісусе, дякую Тобі за дар спасіння та Нового Життя. Даруй мені благодать бути Твоїм свідком, щоб я міг з радістю проголошувати Добру Новину…

Contemplatio (споглядання)

В книзі Діянь читаємо, що після проповіді апостола Петра в день П’ятидесятниці навернулося 3000 осіб (Дії 2:41). Це стало можливим завдяки особистому свідченню колишнього рибалки та дії Святого Духа, який супроводжував проголошення – керигму Петра. Проблема сучасного християнства полягає в тому, що ми катехизуємо не євангелізованих людей. Євангелізація полягає у звіщенні керигми – урочистому проголошенні того, що Бог зробив для світу через страсті та воскресіння Свого Сина. Тільки після того як конкретна особа відповідає на це проголошення – приймає Ісуса як свого особистого Господа та Спасителя – можна починати катехизацію, яка пояснить людині деталі її віри та підкаже як жити цією вірою на щодень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *