20-й тиждень після П’ятидесятниці. Четвер. Ісус діє сьогодні (Лк 7:17–30)

Час прочитання: 5 хвилин

Lectio (читання)

«Чутка про Ісуса розійшлася по всій Юдеї і по всій країні. 18. Учні Йоана сповістили його про це все. Тоді Йоан покликав двох із своїх учнів 19. і послав їх до Господа сказати: «Ти той, що має прийти, чи іншого нам ждати?» 20. Прийшовши ті мужі до Нього, кажуть: «Йоан Христитель послав нас до Тебе спитати: Ти той, що має прийти, чи іншого нам ждати?» 21. Саме того часу Ісус оздоровив багатьох від недуг, немочей та від злих духів і багатьом сліпим дарував прозріння. 22. У відповідь Ісус сказав їм: «Ідіть, повідомте Йоана, що ви бачили й що чули: сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищуються, глухі чують, мертві воскресають, бідним звіщається Добра Новина; 23. і блаженний той, хто не спотикнеться через Мене.» 24. А коли Йоанові посланці відійшли, Ісус почав говорити до народу про Йоана: «На що ви вийшли дивитися в пустиню? На тростину, що її колише вітер? 25. На що ж вийшли ви глядіти? На чоловіка, одягненого в м’які шати? Таж ті, що в пишних шатах і в розкошах, сидять у царських палацах. 26. На що ж тоді ви вийшли подивитись? На пророка? Так, кажу вам, і навіть більше, ніж пророка. 27. Це той, про кого написано: Ось я посилаю посланця мого перед твоїм обличчям, що приготує путь твою перед тобою. 28. Кажу вам: Між народженими з жінок нема нікого більшого понад Йоана; а найменший у Царстві Божім – більший від нього.» 29. І ввесь народ, що Його слухав, навіть і митарі, визнали справедливість Божу й христилися хрищенням Йоана. 30. А фарисеї та законники відкинули Божий про них намір і не христились від нього

Коментар до тексту

Лука засвідчує, що «чутка про Ісуса розійшлася по всій Юдеї і по всій країні.» (Лк 7:17). Внаслідок цього, у розповіді Лк 7:18–23 чуємо про Йоана  Хрестителя, який перебуваючи в ув’язненні, посилає учнів до Ісуса, щоб почути чи Він є той про кого сповіщали пророки. У відповідь учні чують, що Ісус є саме тим, хто Своїм служінням сповнює пророцтва Ісаї 26:19; 29:18, 19; 35:5, 6; 61:1. Більше того – воскресіння мертвого сина вдови з Наїну стається саме перед приходом посольства Йоана (Лк 7:11–17).

Далі у тексті Лк 7:24–30 Ісус висловлює свою думку про Йоана Хрестителя, якого вважає найбільшим з поміж коли небудь народжених людей. Слова Ісуса «а найменший у Царстві Божім – більший від нього» вказують на те, що найменший член Божого царства має кращий статус ніж Йоан тому, що Господній Предтеча жив до приходу Божого Царства, але на жаль не так довго, щоб увійти в нього: «Закон і пророки були до Йоана; відтоді благовіститься Царство Боже, і кожен з трудом увіходить до нього.» (Лк 16:16).

На жаль сучасники Ісуса не здатні зрозуміти ні Його, ні Йоана, ні суть їхнього служіння. Лука вказує на різницю між тими, які прийняли та тими, які відкинули заклик Йоана до хрещення та покаяння, а відтак і на їхню реакцію до Божого плану спасіння (Лк 7: 29–30).

Meditatio (розважання)

«Саме того часу Ісус оздоровив багатьох від недуг, немочей та від злих духів і багатьом сліпим дарував прозріння». Особливістю проповіді ранньої церкви було проголошення факту, що Воскреслий Ісус уже царює над світом. Це дуже сильно відображено в розповідях про Воскресіння Ісуса саме в Євангеліях. В цих «описах відсутня будь-яка надія на майбутнє, яка завжди згадується в інших новозавітних описах тоді, коли йде мова про воскресіння; Марко та інші євангелисти бачать подію, яка сталася тут і тепер: Ісус Воскрес із мертвих – значить Він є Месія, істинний Господь усього світу; звідси, перед нами, Його послідовниками, стоїть нове завдання – ми повинні стати Його благовісниками, щоб звістити про Його панування всьому світу; Ісус Воскрес – і тому новий світ вже почався, і тому всі ми вже не тільки очікуємо благ від цього нового світу, але й беремо участь у його здійсненні».[1]

Коли Лука каже «саме того часу» – грецькою «ἐν ἐκείνῃ τῇ ὥρᾳ/ en ekeini ti ora» – дослівно «в тій же ж годині» – то хоче вказати на щось, що відбувається перед їхніми очима. В першому столітті в Ізраїлі люди не знали ні про хвилини, ні про секунди, ні про наносекунди – Лука хоче підкреслити, що чуда відбулися саме тоді коли двоє посланців Йоана задавали питання Ісусові – вони були свідками цих подій.

Автор послання до Євреїв каже, що «Ісус Христос учора й сьогодні – той самий навіки.» (13:8). Коли я пишу ці слова Ісус діє. Коли Ви читаєте їх Він діє. Коли ми це усвідомлюємо, або не усвідомлюємо – Він діє. Своїм Словом, Своє благодаттю, вживаючи моє і Ваше свідчення, відповідаючи на тисячі молитов наших братів і сестер – Він діє і змінює серця мільйонів, повертає надію, просвітлює серце, усуває перешкоди, відкриває горизонти. Часто це діяння подібне до гірчичного зерна кинутого в землю (пор. Мк 4:30), чи закваски покладеної до тіста (пор. Мт 13:33) – спочатку не помітне, але потім… Просто потрібно вірити і вміти бачити, як Його діяння саме сьогодні – у цю мить – перемінює серця людей і світ навколо.

Oratio (молитва)

Ісусе, навчи мене бачити Твою діяльність у світі та спряти її розвиткові…

Contemplatio (споглядання)

Бог постійно діє у світі. Часто не помітно, або ж не стандартно, але діє завжди. Наше життя є частиною Його великого задуму щастя для усіх людей. В цьому проекті можна брати пасивну, або активну участь. Все залежить від нас. Але проект продовжує реалізуватися і його звершення неодмінно відбудеться у відповідності з Божим планом.


[1] Wright N. T., Evans C. A. Jesus, The Final Days: What Really Happened.– Kindle ed., Kindle locations 991-1043; (переклад російською:  Райт Т., Эванс К., Иисус: последнии дни. Что же произошло на самом деле (пер. с англ.), Москва, 2009, 135 – 141); Більш детальний розгляд особливостей євангельських розповідей про воскресіння Ісуса, можна зустріти в інших книгах Т. Райта – в монументальній роботі: Wright N. T. The Resurection of the Son of God.Christian Origins and the Question of God. Vol 3, Fortress Press, Minneapolis, 2003 – P. 599–608, та на більш популярному рівні в: Wright N. T. Surprised by Hope. Rethinking Heaven, the Resurrection and the Mission of the Church. – HarperCollins e-books, 2007. – P. 53–74.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *